Zatruty alkohol

Zatruty alkohol

Czy wiesz, że w procesie produkcji alkoholu powstaje zarówno etanol i metanol? W sklepowych alkoholach znajduje się głównie etanol. Ten drugi tworzy się w bardzo małych ilościach nawet w czasie fermentacji, w którym alkohol wytwarza się z produktów roślinnych, takich jak sok winogronowy, sok jabłkowy lub ziarna zbóż. To krewniak etanolu, podobnie jak on – organiczny związek chemiczny, tyle tylko, że dla człowieka trujący i śmiertelnie niebezpieczny. Wino, wódka, piwo zawierają śladowe jego ilości, ale nie zagrażające bezpośrednio życiu. W postaci czystej metanol stosowany może być wyłącznie w przemyśle. Używa się go m.in. do produkcji barwników lub rozpuszczalników, nawet paliw do silników spalinowych. W temperaturze pokojowej jest tak samo jak spirytus przejrzysty, płynny i łatwopalny. Trudno go odróżnić od etanolu, nawet przy pomocy węchu czy smaku.

Okazuje się, że do skażenia metanolem dochodzi również podczas domowej, pokątnej produkcji alkoholu. Domowa destylacja, w której stosuje się przyspieszacze prowadzi do koncentracji metanolu. Tak więc przysłowiowy bimber może mieć bardzo wysokie stężenie tej substancji i powodować silne zatrucie a nawet śmierć. Niebezpieczeństwo czyha na kupujących alkohol z nieznanego źródła. Kusi cena – ale naprawdę nie warto się na to nabrać. Nieuczciwi sprzedawcy albo produkują go sami bez odpowiedniej wiedzy o destylacji albo nielegalnie zdobywają z zakładów pracy zajmujących się produkcją spożywczą.

Choć z pozoru przemysłowy alkohol metylowy nie różni się od spożywczego etylowego to choć upaja wolniej jest toksyczny. Jest także wolniej wydalany z organizmu i spala się niecałkowicie. Podczas metabolizmu w organizmie tworzy formaldehyd i kwas mrówkowy, które powodują silne zakwaszenie organizmu oraz uszkodzenie nerwów wzrokowych. Niebezpieczeństwo oślepnięcia grozi już po wypiciu po 8 – 10 gram. 15 gram to dawka śmiertelna. Toksyny uszkadzają także układ nerwowy, nerki, serce, oraz wątrobę. Objawy zatrucia pojawiają się po różnym czasie (od 1h do 24h). Uzależnione jest to od tego, czy oprócz alkoholu metylowego przyjmowany był również alkohol etylowy, który opóźnia przemianę metanolu.

Objawy zatrucia metanolem, które sam rozpoznasz to: w pierwszej fazie wymioty, zawroty i bóle głowy, bóle brzucha, osłabienie. Powiesz, podobne do każdego innego kaca? Nie, bo szybko dochodzi do tego zaburzenie widzenia, a nawet do całkowitej ślepoty, pojawia się silny spadek ciśnienia krwi. Ciało traci temperaturę, pojawia się duszność, sinica, drgawki, obrzęk płuc i mózgu. W momencie kiedy zaczynasz się źle czuć lub zauważasz inną osobę w stanie wskazujący na spożycie metanolu – nie wstydź się, nie obawiaj się tylko natychmiast dzwoń po pogotowie. W przypadku spożycia metanolu konieczna jest profesjonalna pomoc, specjalistyczne leczenie w szpitalu. W oczekiwaniu na pomoc pij wodę i staraj się wymiotować. A przede wszystkim pamiętaj aby nigdy nie pić alkoholu pochodzącego z nieznanego źródła, bimbrów i innych podobnych domowych produkcji. To naprawdę grozi błyskawiczną utratą zdrowia a nawet życia.