Śmiertelna dawka alkoholu

Śmiertelna dawka alkoholu

Alkohol jest trucizną i jak każda trucizna jest niebezpieczny dla zdrowia i życia. Podjęto wiele prób ustalenia jaka dawka tej toksyny jest dla człowieka śmiertelna. Okazało się, że wskazanie przeciętnej normy jest trudne i nieoczywiste. Alkohol każdego zabija w inny sposób i z innych powodów. Inaczej dorosłych, a inaczej nastolatków. Inne dawki mogą okazać się śmiertelne dla kobiet a inne dla mężczyzn. Jednak udało się wyznaczyć orientacyjną górną granicę, po przekroczeniu której dla znakomitej większości alkohol jest śmiercionośny. Uznano, że 4 promile we krwi to średnio górna granica ryzyka dla człowieka. To prawda – historia zna przypadki niechlubnych rekordów przekroczenia tej normy bez konsekwencji utraty życia. Jednak zna też przypadki, kiedy znacznie mniejsza dawka okazała się śmiertelna. Przyjmuje się także inny sposób ustalania dawki zagrażającej życiu, czyli 8 gramów czystego alkoholu, czyli 100% spirytusu, przypadający na 1 kilogram wagi ciała.

Dlaczego nie da się określić jednoznacznie jaki poziom alkoholu we krwi jest śmiertelny? Otóż duży wpływ na to ma stan fizyczny i psychiczny człowieka. Znaczenie ma także stan zdrowia, waga i płeć a także odporność organizmu na zatrucia. Ważne jest także wypełnienie żołądka pokarmem.

Wchłanianie alkoholu do organizmu zaczyna się już na poziomie błony śluzowej ust, ale organami odgrywającymi najistotniejszą rolę są przede wszystkim żołądek i jelito cienkie . Jeśli etanol trafi do pustego żołądka, zacznie znacznie szybciej przedostawać się przez błonę śluzową do krwi i w przyspieszonym tempie działać na cały organizm. Natomiast po posiłku, zmiesza się z pokarmem, dzięki temu wchłanianie zostanie spowolnione, a większość alkoholu w tej formie przemieści się w stronę jelita i zostanie wydalone. Alkohol wydalany jest z organizmu również z oddechem i potem, ale przy dużych dawkach procesy te mogą nie wystarczyć i poziom promili we krwi będzie stale wzrastał.

Granica, kiedy alkohol zabija może być inna u każdego człowieka, ale przy szybkim spożywaniu napojów alkoholowych śmiertelna może okazać się już jedna butelka mocnego trunku, czyli 500 ml wypite w ciągu godziny. Alkohol wchłania się bardzo szybko; około 5-10 minut po spożyciu jest już metabolizowany w wątrobie. Ilość substancji, która odpowiada za stężenie 3,5 do 5 promili we krwi to około 250 do 750 gramów alkoholu. Zatrucie alkoholowe powoduje, że zatracamy kontrolę nad ilością spożywanych napojów alkoholowych.

Symptomy, które powinny wzbudzić szczególną czujność w stosunku do osoby pijącej to nadpobudliwość ruchowa, utrata świadomości, brak kontroli nad zachowaniem, kłopoty z mową, utrudnione oddychanie, spadek temperatury ciała i głęboki sen. Jeśli obserwujemy u kogoś podobne objawy – wezwijmy pomoc. Taki stan może zagrażać życiu z powodu nadmiernego upojenia alkoholowego. Warto też wiedzieć, że jedynym miarodajnym sposobem na określenie ilości promili we krwi jest zbadanie jej w laboratorium. Testy oddechowe są jedynie orientacyjną wskazówką i mogą być mało dokładne.