Alkohol – co to takiego?

Alkohol – co to takiego?

Właściwie każdemu wydaje się, ze potrafi odpowiedzieć na to proste pytanie. W końcu prawie każdy człowiek na świecie zna jego smak. Jednak wytłumaczenie dlaczego „kręci się” po nim w głowie i równowaga całego organizmu zostaje zaburzona nie jest już takie oczywiste.

W dużym uproszczeniu alkohol jest związkiem organicznym, który powstaje w procesie fermentacji np. drożdży. W temperaturze pokojowej jest bezbarwny, łatwopalny (jego płomień jest niebieski), łatwo miesza się z wodą w każdej proporcji, ale w przeciwieństwie do niej by zamienić się w kostkę lodu, czysty alkohol etylowy potrzebuje spadku temperatury do – 114 st. C. Zamarza w bardzo niskiej temperaturze.

To właśnie etanol jedna ze składowych alkoholu , jest stosowany, zarówno w przemyśle spożywczym, chemicznym czy energetycznym. I tylko ten alkohol nadaje się do spożycia!!! Metanol służy, jako rozpuszczalnik, paliwo napędowe lub też, wykorzystywany jest do produkcji niektórych leków. Alkohol etylowy (etanol), to jedyny związek chemiczny, stosowany do produkcji piwa, wina czy wódki. Powstaje w wyniku fermentacji ziaren i owoców, czyli naturalnego procesu chemicznego, w którym drożdże wchodzą w reakcję z tymi produktami spożywczymi. Tylko tak powstający alkohol jest zdatny do picia.

Niestety alkohol nie jest obojętny dla organizmu. Zawarty w napojach wysokoprocentowych, należy do tych związków chemicznych, które błyskawicznie wchłaniają się z układu pokarmowego do krwioobiegu. Czas trwania tego typu procesu wynosi od 5 do 15 do minut, od chwili jego spożycia. Po upływie 15 minut, wchłonięciu ulega aż 50% spożytej dawki substancji wyskokowych.

Alkohol jest silnie uzależniającą substancją. Szczególnie negatywnie wpływa na pracę narządów wewnętrznych oraz funkcje mózgu, gdy spożywa się go przed ukończeniem 20 roku życia. Nadmiar alkoholu we krwi powoduje fizyczne objawy w postaci niewyraźnej mowy, nieskoordynowanych ruchów ciała, zaburzonej motoryki i percepcji, jak również opóźnienia reakcji i zaników pamięci. Ponadto, nadmierne spożycie zmniejsza zdolność do racjonalnego myślenia i zniekształca obiektywną ocenę danej sytuacji, co może prowadzi do fatalnych skutków. Alkohol powoduje także wzrost ciśnienia krwi, zaczerwienienie twarzy i przekrwienie błoń śluzowych oraz przyśpieszone bicie serca, zagrażając w ten sposób stabilności organizmu. Warto to wiedzieć zanim się po niego sięgnie.